
· Van Merle von KOMBUCHERY
Thuis fermenteren zonder starterset
Fermenteren is zo eenvoudig zonder een te dure starterkit!
Er zijn online een aantal leveranciers die kombucha-fermentatiekits en kombucha-startsets voor duur geld verkopen. Je hebt echter niet veel nodig voor Kombucha-fermentatie thuis. Zo eenvoudig is het om een kombucha-paddenstoel te kweken uit onze rauwe Raw Original !
Deze gebruiksvoorwerpen heb je nodig om je eigen Scoby te kweken:
- 1 grote glazen pot met wijde opening goed afgespoeld zonder afwasmiddel!!
- thee – Zwarte thee (zonder aroma's/kunstmatige toevoegingen)
- biologischruwe rietsuiker
- water – bij voorkeur gefilterd
- ongepasteuriseerd kombucha (bijv.Original Kombucha )
- 1 luchtdoorlatende reiniging lap
- 1 elastische band
- 1 ruimte met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden

Hier leest u hoe u uw Scoby kunt laten groeien uit een Raw Original Kombucha:
- Thee met rietsuiker Kook 8 tot 10 minuten (8 g thee per liter / 60 g biologische rietsuiker per liter).
- Thee en suiker mengsel in de container uit het glas en laat lang afkoelen.
- Het glas bedek met de doek en zet vast met een rubber!
- De suiker moet nu volledig zijn opgelost.
- Nu in de verhouding 1 op 10 van de ongepasteuriseerde kombucha toegevoegd zullen.
- Maak vervolgens de doek stevig vast aan het vat en plaats het glas op een veilige plaats.
- Afhankelijk van de omstandigheden kan het 7 tot 21 dagen duren totdat de kombucha-schimmel helemaal vanzelf is gevormd.

Hieronder leggen we uit hoe je je eerste kombucha goed kunt bereiden zonder starterskit. Veel plezier met fermenteren!
Voordat je je kombucha kunt brouwen heb je nodig (per liter):
- 1 glazen pot met een inhoud van minimaal 1,5 liter en een grote opening (goed naspoelen zonder afwasmiddel).
- 8g zwarte thee of groene thee
- 100 gram suiker
- 1 liter water (best gefilterd)
- startvloeistof of kant-en-klare zeer zure rauwe kombucha met een neutrale smaak als batch vloeistof .
- 1 luchtdoorlatend lap

Brouw zelf je eerste kombucha Let's go!!
- Eerst breng je Kook 1 liter water in een grote pan . Nadien Voeg 8 g zwarte thee toe je geeft en voor 12 tot 15 minuten (terwijl het water zachtjes kookt).
- Schenk dan de thee in en daarna 100 g suiker toevoegen. De suiker moet worden geroerd totdat het is helemaal in de theeopgelost Heeft.
- Het is nu heel belangrijk dat je de thee met toegevoegde suiker in een glazen bakje laat afkoelen tot minimaal 25 graden kamertemperatuur. De gevoelige Scoby mag nooit worden ondergedompeld in heet waterzullen. De levende bacteriën en gisten, maar ook eiwitten kunnen op deze manier worden vernietigd.
- Voeg nu toe aan het theemengsel 100 ml van de bereidingsvloeistof .
- Dan geef je de eerder zorgvuldig gespoelde Scoby verlegenmet in het vat .
- U kunt nu de glazen pot openen bedek met de doek en zet vast met een rubber.

Nu heeft de Scoby ongeveer een week de tijd om de ingrediënten van de thee te verwerken, bij wijze van spreken "opeten". Als hij zich op de bodem van de container bevindt, zal de Scoby iets groter zijn en meestal meer Scoby "uitlopers" vormen. Vaak zal de scoby drijven en na verloop van tijd zal er een dikkere kombucha-paddenstoel ontstaan aan de bovenkant van de pot.
- Heeft de kombucha-paddenstoel? na ongeveer 7 dagen de juiste fermentatiegraad bereikt (afhankelijk van je voorkeuren en smaak adviseren wij een pH-waarde tussen 2,9 en 3,1) je kunt de Scoby voorzichtig uit de Kombucha vloeistof halen en de theeresten verwijderen met lauw water.
- Je kunt de Scoby bewaren in een flesje kombucha-vloeistof (nieuwe startvloeistof) voor de volgende gisting.
- Voordat je de kombucha kunt bottelen, raden we aan om de vloeistof door een zeer fijne zeef te filteren of eventueel door een laag keukenrol. Dit is echter geen voorwaarde om ervan te genieten.
- De kombucha moet dan op kamertemperatuur zijn opnieuw ongeveer 2 dagen op gesloten fles tijd voor de tweede gisting te krijgen. Dit kan dan ook het natuurlijke koolzuur vormen.
Nu heb je het gedaan en je eerste eigen kombucha gebrouwen, zonder starterskit. U kunt meer artikelen en recepten over secundaire gisting vinden op onze KOMBUCHERY-blog.
Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.