
· Van Elfie von KOMBUCHERY
Voordelen van een suikerarm dieet
Van verleidelijk zoet tot wit gif Is suiker echt ongezond, of zelfs onschadelijk voor ons lichaam als het met mate wordt geconsumeerd? het.n.
Waarom suiker schadelijk kan zijn
Suiker maakt deel uit van ons lichaam in de vorm van bloedsuiker. Suiker zit ook in natuurlijke voedingsmiddelen , zoals Ben fruit, groenten of granen . Deze vormen van suiker vormen over het algemeen geen probleem.
Als het echter gaat om de suiker die de voedingsindustrie ons ter beschikking stelt, zoals tafelsuiker en glucosestroop, dan zou u al een overzicht moeten hebben van de hoeveelheden en soorten om uw gezondheid niet in gevaar te brengen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen gemakkelijk door het lichaam worden gecompenseerd, maar alleen als ze zich op een normaal niveau voordoen. Een hoge industriële suikerconsumptie leidt echter tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel die het lichaam belasten. Het beschadigt het gebit, bevordert een gebrek aan vitale stoffen, veroorzaakt bloedsuikerschommelingen, bevordert chronische ontstekingsprocessen, verstoort de darmflora en bevordert het ontstaan van kanker.
De glycemische index (GI)
Hoe snel en hoe hoog de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een levensmiddel wordt gemeten met een specifieke parameter: de glycemische index. Koolhydraten zijn slechter en ongezonder naarmate hun glycemische index hoger is.
Pure glucose heeft de hoogste GI van 100. Wit brood ligt bijvoorbeeld tussen de 70 en 85 en cola op 70. Volkorenproducten hebben een GI van 40, peulvruchten en de meeste groenten en fruit zijn zelfs nog lager.
Omdat een lage GI ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel slechts langzaam stijgt, belasten volkoren voedingsmiddelen, peulvruchten, fruit en groenten het lichaam nauwelijks. Over het algemeen wordt een voedingsmiddel met een GI van meer dan 50 als slechter beschouwd dan die onder de 50.
Hiermee kun je zien dat de consumptie van suiker en koolhydraten een heel andere invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Bovendien veroorzaakt de suiker uit gezonde voeding slechts kleine schommelingen in de bloedsuikerspiegel en wordt daarom gebruikt om energie op te wekken zonder uw gezondheid te schaden.
Met natuurlijke suikers in fruit of granen neem je ook begeleidende stoffen zoals vitamines, mineralen en vezels op. Geïsoleerde en geraffineerde vormen van suiker bestaan daarentegen uitsluitend uit suiker zonder deze begeleidende stoffen. Deze hebben een negatief effect op de stofwisseling.
Wat maakt een gezonde suiker??
Alleen suiker in natuurlijke voedingsmiddelen zoals fruit, granen, noten, peulvruchten en groenten kan worden omschreven als gezonde suiker. Echter, vormen van suiker die je in industrieel verwerkte en geïsoleerde vorm consumeert, zijn op zijn best minder schadelijk, maar geen van deze suikers is eigenlijk zo gezond, op een paar uitzonderingen na..
Gezondheidsproblemen en risico's
De mens heeft al duizenden jaren geen geraffineerde bloem of enige vorm van geïsoleerde suiker gegeten. Dit zijn veranderingen waar ons lichaam nauwelijks mee om kan gaan en die zich naast tandbederf ook uiten in verschillende gezondheidsproblemen.
Naast de hierboven genoemde schade, die ons lichaam kan ervaren door onder andere de verhoogde inname van geïsoleerde suiker, staat het gebrek aan voedingsstoffen op de voorgrond. Als we bijvoorbeeld de suikerbiet in zijn geheel zouden eten, zouden we naast koolhydraten ook vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgen. In fruit heeft de natuur alles gecombineerd wat zorgt voor een uitgebalanceerde toevoer van voedingsstoffen.
Huishoudsuiker en dergelijke bevatten helaas geen voedingsstoffen meer. Omdat noch vitamines, mineralen noch voedingsvezels met de suiker meekomen, moet het lichaam de begeleidende stoffen die het nodig heeft om de suiker te verwerken uit de eigen voorraden halen. Vooral vitamine B1 en calcium zouden meer geconsumeerd moeten worden bij een hoge suikerconsumptie.
Mensen die veel voedsel met geïsoleerde koolhydraten eten, zullen op een gegeven moment zeker vitamine- en mineraaltekorten hebben. En hier kunnen we suiker, witte bloem en witte rijst bij elkaar klonteren. Als gevolg van de intensieve verwerking hebben ze allemaal bijna hun volledige nutriëntendiversiteit verloren.
Gevolgen van een aanhoudend tekort aan voedingsstoffen zijn oa. Infectieziekten, tandbederf, osteoporose, hyperactiviteit, lusteloosheid of vroegtijdige veroudering.
Tips om over te stappen op een suikerarm dieet:
- Vermijd in plaats daarvan suikerhoudende dranken kombucha en drink water van goede kwaliteit.
- Begin de dag met een suikervrij ontbijt.
- Eet veel vers, rauw voedsel, met zoveel mogelijk bitterstoffen.
- Wilde kruiden gaan een voedingstekort tegen.
- Geef de voorkeur aan waardevolle koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals spruitjes, noten of zoete aardappelen.
- Eet zo min mogelijk bewerkte voeding.
- Lees ingrediëntenlijsten van voedingsmiddelen en herken ook verborgen suikers.
- Gebruik alternatieve zoetstoffen.
- Maak er een gewoonte van om grondig te kauwen.
etikettering van suiker
Soms is het niet zo eenvoudig om de ingrediëntenlijsten te lezen tijdens het winkelen.Suiker heeft vele namen, vooral alle soorten suikersiroop. Siroop is goedkoop, zoet nog intensiever door het doorgaans hogere fructosegehalte en is inmiddels in bijna alle kant-en-klare voedingsmiddelen geslopen..
Suiker kan de volgende benamingen hebben:
suiker |
suikersiroop |
Alternatieve zoetstoffen |
bruine suiker dextrose fructose suiker bewaren gerstemout extract invertsuiker Rock snoep karamel suiker lactose maltose moutsuiker melksuiker rietsuiker sacharose glucose vanillesuiker witte suiker |
fructose siroop |
agavesiroop dadelsiroop fruitconcentraten vruchtensapconcentraten honing kokosbloesemsuiker palmsuiker Stevia druivenfruit zoetheid |
Kijk uit!
Bij het doorzoeken van de ingrediëntenlijsten is het gemakkelijk om het suikergehalte en de gebruikte zoetstoffen verkeerd in te schatten.
- Suiker zit verborgen achter namen die niet direct suiker suggereren, zoals dextrose of isoglucose.
- Meerdere vermeldingen van zoetmakende ingrediënten betekenen dat ze naar beneden schuiven op de lijst met ingrediënten, maar optellen tot enorme hoeveelheden suiker.
- Producten die niet gezoet zeggen, zoals rijstmelk, bevatten nog steeds 7,2 gram suiker per 100 ml.l.
- Producten zoals pizza, vegetarische spreads en nog veel meer bevatten verschillende suikertoevoegingen.
Gezonde suikeralternatieven
agavesiroop
Agavesiroop wordt gemaakt van het sap van agaves. Na extractie wordt het gefilterd, verwarmd, ingedikt en bevat het vervolgens 76 procent suiker. Het is iets dunner dan honing en bestaat voornamelijk uit fructose en glucose, waarbij het fructosegehalte duidelijk overheerst met een gemiddelde van 7:3. Agavesiroop heeft dus de laagste glycemische index van 15 van alle zoetstoffen en wordt dus bijna onafhankelijk van insuline gemetaboliseerd.
Voorzichtigheid: Een hoog fructosegehalte kan ook negatieve effecten hebben. Fructose gaat via het bloed rechtstreeks naar de lever, waar het wordt omgezet in vet als het in overvloed aanwezig is.
ahornsiroop
Ahornsiroop is het sap van de Canadese esdoorn. Van ongeveer 40 liter sap wordt ongeveer één liter siroop gemaakt. Het smaakt een beetje naar karamel en bevat ongeveer 67 procent suiker, 1:1 glucose en fructose en kleine hoeveelheden mineralen zoals kalium, ijzer en magnesium. Ahornsiroop heeft een glycemische index van 55 tot 65 en is iets minder zoet dan tafelsuiker.
geconcentreerd appelsap
Appelstroop wordt ook wel appelzoetstof genoemd. Tijdens de productie worden appels tot sap geperst en gestoomd. Appelstroop is een regionale zoetstof, smaakt licht zuur en een beetje naar appels. Afhankelijk van het productieproces en de temperatuur blijven mineralen en secundaire plantaardige stoffen behouden. Opgemerkt moet worden dat dikke sappen een fructosegehalte hebben van ca. 60%.
dadelsiroop
Dadelsiroop wordt gemaakt van gedroogde dadels. Dadels bevatten iets meer glucose dan fructose. Daarnaast bevat dadelsiroop de mineralen magnesium, kalium, ijzer, foliumzuur, zink en calcium en vitamine A.
Dadelpasta kan heel gemakkelijk gemaakt worden in raw food kwaliteit. Het wordt gemetaboliseerd als een alkalische stof en is daarom waardevoller dan gekochte dadelsiroop, die bij verhitting verlies van voedingsstoffen lijdt.
Recept:
Week 200 g dadels minimaal 2 uur in water. Pureer en breng eventueel op smaak met kaneel, vanille of kardemom. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik de pasta moet zijn. Ongeveer een week in een afgesloten pot in de koelkast bewaard.
honing
Honing bestaat net als suiker uit glucose en fructose, maar bevat ook de mineralen kalium, magnesium, calcium, B-vitamines, vitamine C en aanvullende enzymen. Het is raadzaam om koudgesponnen honing te kopen bij lokale imkers. Er wordt gezegd dat honing ontstekingsremmende en wondgenezende effecten heeft.
kokosbloesemsuiker
Dit is het verdikte, gekristalliseerde sap van kokospalmen. Net als normale suiker is dit sucrose, samengesteld uit een deel glucose en een deel fructose. Het heeft een lage glycemische index van 35 en verhoogt de bloedsuikerspiegel nauwelijks. Naast mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en kalium bevat het ook de voedingsvezel inuline. Het smaakt licht karamel en niet zo zoet als tafelsuiker.
rijst siroop
Rijstsiroop wordt gemaakt van volkoren rijstkorrels of rijstmeel en bevat geen fructose. In plaats daarvan een speciale vorm van glucose die eerst door het lichaam moet worden omgezet en daardoor de bloedsuikerspiegel langzamer laat stijgen dan normale glucose. Rijstsiroop bevat ook enkele mineralen zoals kalium, ijzer en magnesium en smaakt licht moutig en nootachtig. De zoetkracht is slechts de helft van die van tafelsuiker.s.
Stevia
Stevia, ook wel zoetkruid genoemd, is een plant met een intense zoetheid en een dropachtige smaak. Ongeveer 20% van de groene bladeren bestaat uit de zoetstoffen stevioside en rebaudioside A, die 300 tot 400 keer zoeter zijn dan suiker. Om de zoetstoffen te extraheren is echter een intensieve verwerking nodig. Stevia druppels, dragees of tabs bevatten geen calorieën en worden gemetaboliseerd zonder insuline, maar zijn niet gunstig voor de gezondheid.
yacon siroop
Net als ahornsiroop heeft yaconsiroop een karamelachtige zoetheid. Het wordt gemaakt van de knol van de yacon-plant, die verwant is aan de artisjok van Jeruzalem. Net als aardpeerknollen bevatten yacon-knollen veel in water oplosbare vezels. Naast inuline bevatten yacon-knollen ook fructo-oligosachariden (FOS). De FOS hebben een prebiotische werking, omdat ze dienen als voedsel voor de goede darmbacteriën en het darmmilieu versterken.
Yaconsiroop wordt momenteel aangeboden als het perfecte suikeralternatief. Niet zonder reden: het wordt beschouwd als een hoogtepunt voor de spijsvertering en wordt met een glycemische index van 1 bijna onafhankelijk van insuline gemetaboliseerd. Opgemerkt moet worden dat de consumptie van yaconsiroop bij gevoelige mensen kan leiden tot spijsverteringsproblemen in de vorm van diarree of winderigheid.
erythritol
Erythritol is een suikeralcohol met vier koolstofatomen met de 70 procent zoetkracht van suiker, maar zonder het alcoholeffect. De stof komt van nature voor in onder meer peren en druiven. Industrieel gezien is het afgeleid van maïs, geproduceerd met gist, en het lijkt zelfs een aantal antioxiderende eigenschappen te hebben.*
Erythritol heeft geen invloed op de insulinespiegels d. H. zijn glycemische index is nul.
Klinkt erg lucratief. Erythritol zoet mild en neutraal, zou geen laxerend effect hebben in vergelijking met xylitol, maar het is geen natuurlijke zoetstof.
*van How not to die van Dr. Michael Gregerer
Conclusie
Alle gepresenteerde zoetstoffen zijn waardevolle alternatieven voor geraffineerde tafelsuiker en dus zeker gezonder. Deze verklaring mag ons echter niet misleiden om er te veel van te eten. Hoewel ze kleine hoeveelheden gezondheidsbevorderende ingrediënten bevatten, zijn het allemaal geconcentreerde koolhydraten.
Met mate gebruikt, kunnen we het echter gebruiken om onze gerechten met een zuiver geweten te zoeten.
Kombucha heeft koolhydraten nodig voor fermentatie/metabolisme. Onze biologische kombucha is zodanig gefermenteerd dat deze zo min mogelijk suiker bevat (tot 50% minder dan vergelijkbare producten en tot 80% minder dan conventionele limonades) en is rauw/ongepasteuriseerd. Dit betekent dat het veel voedingsstoffen voor je bevat, zoals vitamines, gezonde gisten en micro-organismen, en zelfs als alkalische stof wordt gemetaboliseerd.
Daarnaast raad ik je aan nieuwe smaakervaringen met verse groenten en fruit, gecombineerd met veel bladgroenten en wilde kruiden om een zachte smaakverschuiving te introduceren.
Veel geluk en een goede gezondheid!
Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.