✓ Kombucha-Abo:20% korting

✓Gratis verzending

✓ Kombucha-Abo:20% korting

OhMyGut im Interview – lecker und gesund für deinen Darm

Van Elfie von KOMBUCHERY

OhMyGut in een interview - lekker en gezond voor je darmen

Na uit Kombuchery komen met de Voedingsdeskundige Adrienne Tonner sprak over onze kombucha, ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik en Adrienne von Oh mijn goed stelde een paar vragen over haar stokpaardje, darm-gezonde voeding. Hun verhelderende antwoorden wil ik hier graag met je delen. Je leert meer over de Effect van darmgezondheid op ons immuunsysteem en onze psyche , hoe fantastisch darmvriendelijk dieet kan proeven en hoe je de gemakkelijk kunt gebruiken eerste stappen voor je darmgezondheid kan beginnen. Hieronder vind je: Adrienne's Immune Booster Bowl met onze heerlijke kombucha.

 

Portrait Arienne Tonner


Wil je jezelf kort voorstellen en de kern van je werk of passie uitleggen?

Ik ben Adriana Ik ben een voedingsdeskundige, kookboekauteur en kennis- en voedselbloggerohmygut.de, de blog over gezonde voeding die helemaal draait om darmvriendelijke voeding. Toen ik mijn opleiding tot voedingsdeskundige deed, was ik het belang van de darm voor onze algehele gezondheid echt bewust. Het is nauw verbonden met ons hele organisme. was er de darm is lange tijd een orgaan geweest dat weinig aandacht heeft gekregen , waar veel meer aandacht aan zou moeten worden besteed. Tijdens mijn specialisatie op het onderwerp vond ik veel vakliteratuur op het gebied van darmgezondheid, maar helaas alleen minder culinaire inspiratie waardoor je echt darmvriendelijk wilt eten. Dus ik dacht: goed. Adrienne, zorg er dan nu voor en laat zien hoe fantastisch darmvriendelijke voeding kan smaken!

 

 

Voor Kombuchery wil ik het onderwerp darmgezondheid graag met u Kombuchery . Hoe belangrijk is de darm voor onze gezondheid, ons welzijn en onze psyche?

Erg belangrijk. Meer dan 70% van onze immuunafweercellen sluimeren in de darm. Als ons darmslijmvlies gezond is en de darmflora in een gezonde balans is, dan is ons immuunsysteem ook sterker. We zijn niet zo vatbaar voor infectieziekten, wat tegenwoordig steeds belangrijker wordt.

Onze darm is ook het enige orgaan dat onafhankelijk van de hersenen kan werken en een eigen zenuwstelsel heeft. Volgens onderzoek bestaat het voor een groot deel uit weefselmateriaal dat ook in de hersenen voorkomt. Daarnaast kan de darm via neurotransmitters communiceren met de hersenen. Dit zijn hormonen zoals dopamine, adrenaline of serotonine. Dit gebeurt via de zgn darm-hersen-as . daardoor heeft onze darm heeft een directe invloed op onze psyche , ons denken en voelen.

Een klein voorbeeld: Ongeveer 95% van het feel-good hormoon serotonine wordt geproduceerd in de darmen. Als we goed eten en ons lichaam helpen serotonine te produceren, kunnen we ons letterlijk beter voelen gelukkig voeden met Hilfe van onze darmen . gek, nietwaar??

 

Met name de thema's ontstekingsremmend en de invloed van suiker en suikervervangers komen steeds meer in beeld.

1. Er is altijd sprake van ontstekingen in het lichaam. Is dit ook belangrijk voor gezonde mensen Ook qua darmgezondheidt?

In ons westerse dieet hebben we zelfs de neiging om te veel pro-inflammatoire stoffen en niet genoeg anti-inflammatoire voedingsmiddelen eten. Dit leidt tot een onbalans en kan geheime ontstekingen in het lichaam stimuleren.

Men moet weten: Ons lichaam is een ongelooflijk fascinerend apparaat dat voortdurend regenereert en kleine ontstekingen probeert uit te roeien. Constante voeding met pro-inflammatoire voedingsmiddelen zoals transvetten, alcohol, suiker, verzadigde dierlijke vetten of conserveermiddelen en emulgatoren die ons darmslijmvlies aantasten, kan het lichaam op de lange termijn echter overweldigen. Dan kan er een ontsteking blijven. Vaak merken we de ontsteking in de darmen niet direct op. Ze uiten zich vaak door totaal verschillende symptomen ver weg van de darmen: vermoeidheid, slecht humeur, concentratieproblemen, huidproblemen, neurodermitis, vatbaarheid voor infecties, allergieën, enz. Op het eerste gezicht zou je niet denken aan een ontsteking in de darmen. ik raad aan wees altijd heel voorzichtig met jezelf en om uw dieet in twijfel te trekken en hoe u zich daarbij voelt. Als ik als gezond persoon merk dat ik een meer pro-inflammatoire eetstijl leef en de eerste lichamelijke reacties daarop merk, dan zou het zeker niet verkeerd zijn om wat meer aandacht te besteden aan je darmgezondheid, ontstekingsbevorderaars te verminderen en eet meer darmvriendelijk.. 

2. Denk je dat de verschillende soorten suiker verschillende effecten op het lichaam hebben Kun je je voorstellen dat het relatief lage suikergehalte in onze kombucha bijna onbeduidend lijkt als je kijkt naar de overvloed aan voedingsstoffen en goede bacteriën die het ons geeftt?

suiker

Dat met de suiker is zoiets. Er zijn veel suikeralternatieven op de markt die ons het goede gevoel geven om een beetje gezonder te eten. Maar in feite zijn agavesiroop, ahornsiroop, honing, rijstsiroop, rietsuiker, enz. gewoon suiker. Net als suiker bestaan ze uit eenvoudige, snel metaboliseerbare suikermoleculen: fructose en glucose. Natuurlijk bevat een dadel of honing naast suiker nog enkele mineralen, wat natuurlijk in verhouding beter is dan een zwaar bewerkte, geraffineerde suiker die helemaal vrij is van vitale stoffen. Maar uiteindelijk blijft het suiker. Het verstoort de bloedsuikerspiegel, bevordert de hunkering, heeft een ontstekingseffect en remt de vetverbranding.

De enige uitzondering die ik echt kan aanbevelen voor zoetstoffen is Yacon siroop . Hier zijn de fructosemoleculen aanwezig als lange, stevig verbonden fructoseketens. We hebben het hier over fructanen. En dit worden niet gemetaboliseerd door de darm zoals suiker, maar als prebiotische vezels . Voedingsvezels zorgen voor voeding van de darmbacteriën, wat een gezonde darmflora bevordert en de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Yacon, ik wilyacomo-food.com naar hart. Hier vind je Yacon siroop duurzaam verpakt in biologische kwaliteit tegen een eerlijke prijs.

Maar nu komen we bij Kombucha. Ik vind dit een heel spannend product. Ten eerste moet je bedenken dat de Suiker heeft een echte bestaansreden in dit product , omdat het de voedingsbodem is voor fermentatie. Het grootste deel van de suiker wordt tijdens het fermentatieproces omgezet. Wat overblijft van Kombuchery is gelukkig niet veel suiker. Kombucha kan tot 10% suiker bevatten. Kombuchery is ruim onder en eromheen Ik raad het ook aan als alternatief voor limonade . De combo uit weinig suiker gecombineerd met levende micro-organismen en voedingsstoffen , is een geweldige mix. Er zit een kleine hoeveelheid suiker in de mijne. ogen volkomen acceptabel. Het is de som die uiteindelijk telt. Overigens vind ik kombucha ook heel spannend voor veganisten. Dan de fermentatie produceert vitamine B12 , die moeilijk te absorberen is uit natuurlijke bronnen.

 

We kunnen onze darmen voeden met vezels, probiotica en prebiotica. Kun je de drie termen kort uitleggen??

vezel

Voedingsvezels zijn plantaardige componenten die niet kunnen worden afgebroken door onze spijsverteringsenzymen. Ze bereiken onverteerd de dikke darm, waar de meeste van onze darmbacteriën zich bevinden. Ze dienen als voedsel voor onze bacteriën. Net als mensen helpt voedsel bacteriën om te groeien en te gedijen. Hoe beter de goede nuttige bacteriën af zijn, hoe beter wij ook af zijn. Daarom we moeten altijd voldoende vezels in onze voeding opnemen . Volgens een nationale consumptiestudie zitten veel Duitsers echter onder de aanbevolen minimumwaarde van 30 g vezels per dag. Helaas.

prebiotica

Prebiotica zijn een bijzondere vorm van vezels. Ze zijn niet alleen voedsel voor bacteriën, ze verhogen ook de bacteriële activiteit en hun groei en voortplanting te stimuleren. Bij het verteren van prebiotica ontstaan zuren die een positief effect hebben op ons darmslijmvlies en een gunstig klimaat creëren voor de heilzame bacteriën in onze darmen.

probiotica

Probiotica leven bacterieculturen , de z. B. veroorzaakt door fermentatie of een lang rijpingsproces. Het zijn als arbeidsmigranten die via de voedselroute naar de darmen gaan. Om een positief effect op de darmflora te hebben, moeten ze echter in voldoende hoeveelheden en vooral regelmatig worden gegeten, gedronken of ingenomen. Omdat probiotica van buitenaf het veel moeilijker hebben om zich in de darm te nestelen. De reeds gevestigde bacteriën verdedigen hun territorium.

 

ZUM SHOP

 

Hoe kunnen we ons de juiste verhouding van goede tot slechte darmbacteriën voorstellen??

Allereerst moet worden vermeld dat het klassieke goed-en-kwaad-denken niet helemaal correct is. Natuurlijk zijn er bacteriën die gunstiger zijn dan andere. Sommige vormen ontstekingsremmende eindproducten, terwijl andere meer ontstekingsremmend zijn. Het is echter niet alleen de bacterie en zijn eigenschappen die bepalen hoe het met ons gaat, maar vooral de juiste verhouding tussen de bacteriën. Elke bacterie heeft zijn bestaansrecht in onze darmen. Net als in een gezonde samenleving is diversiteit ook in de darmen belangrijk! Hoe meer verschillende bacteriestammen we hebben, hoe beter.r.

Het is belangrijk, dat de bacteriën die bijzonder goed voor ons zijn hebben altijd de overhand . Hoe meer zij de scepter in handen houden, hoe meer onze gezondheid er baat bij heeft. Met de juiste voeding kunnen we deze verhouding gericht sturen. Want verschillende bacteriën hebben ook verschillende culinaire voorkeuren. De bijzonder heilzame bacteriën zoals bifidobacteriën, lactobacillen en Akkermansia muciniphila houden bijvoorbeeld van prebiotica. Als je er veel van eet, lever je al een grote bijdrage aan een betere darmbalans.

 

Wat vind jij van probiotica Zijn er kenmerken van een goed probioticum waar iedereen op moet letten en kun je het aanraden?n?

Ik denk dat probiotica in de toekomst een grote rol zullen spelen in de voedingsgeneeskunde. Op dit moment kan onderzoek echter slechts een klein deel van de bacteriën die in onze darmen leven in het laboratorium kweken. Als je bijvoorbeeld probiotica neemt, kun je de darm nooit van alle relevante bacteriën voorzien die goed voor je kunnen zijn, maar slechts met een fractie van de microben.

Een tip: Een Microbioomanalyse is vaak een goed idee vooraf. Zo weet je waar er een disbalans is en kun je gericht de probiotica aanvullen die je mist.

Nog een tip: Wil je probiotica aanvullen, dan moet je letten op een bijzonder hoog aantal bacteriën (bijvoorbeeld 20 miljard) en liever vertrouwen op synbiotica. Een synbioticum is een mengsel van pro- en prebiotica. Op deze manier worden de probiotica voorzien van bacterieel voedsel en kunnen ze gemakkelijker bezinken.

 

Wat is de basis van alle darmvriendelijke recepten??

Kortom: een prebiotisch, probiotisch en ontstekingsremmend dieet dat op lange termijn de nuttige bacteriën in de darm opbouwt en verborgen ontstekingen afbreekt.

 

 

Hoe belangrijk zijn gefermenteerde producten in onze voeding??

Ik ben een goede vriend van deze belangrijke Voedingsstoffen die goed voor ons zijn om zo natuurlijk mogelijk op te nemen . Dat betekent door één voornamelijk plantaardige, gezonde voeding Verrijkt met gefermenteerd voedsel en omega-3-bronnen, kun je veel van de essentiële voedingsstoffen krijgen die je nodig hebt zonder dat je pillen of supplementen hoeft te nemen. In uitzonderlijke gevallen zoals veganisme, zwangerschap, borstvoeding of ziektegerelateerde tekortkomingen kan dit natuurlijk nog nuttig zijn. Maar ik geloof dat een gezond mens veel kan bereiken met voeding. en gefermenteerd voedsel zou ook een belangrijk onderdeel van dit dieet moeten zijn . Daarnaast zijn ze ook culinair erg lekker. Ik denk dat veel mensen zich niet eens realiseren hoeveel probiotisch voedsel we elke dag eten. Het is niet alleen kombucha , dat is wat het is zuurkool bij oma, dat kimchi bij de Koreanen, de sojasaus bij de Aziatische, de verse yoghurt in de ochtend of ingelegde komkommers voor het avondeten. Allemaal lekker en rijk aan levende micro-organismen als ze niet speciaal warmtebehandeld zijn.

 

ZUM SHOP

 

Waar kan iedereen makkelijk mee beginnen om iets te doen aan hun darmgezondheid 

Zodat iedereen echt iets kan doen, heb ik in mijn boek een handleiding voor meer darmgezondheid geschreven. Je moet weten dat er tal van factoren zijn die onze darmen beïnvloeden. Niet alleen voeding speelt een rol. Geestelijke gezondheid is ook belangrijk.

Alles in één keer binnenstebuiten keren is vaak moeilijk. Ik ben ervan overtuigd dat kleine stapjes altijd het beste zijn. Je kijkt bijvoorbeeld gewoon onder de talloze voedings- en leefstijltips in het boek om te zien wat je denkt dat snel kan worden geïmplementeerd.


Een paar tastbare voorbeelden

  • Eet minder vlees is bijvoorbeeld een belangrijk ding om pro-inflammatoire factoren te verminderen. Je zou hier bijvoorbeeld kunnen beginnen en zeggen: Ok, vanaf nu ga ik vaker vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Ik zal dat nu proberen..“
  • Meer prebiotica en probiotica eten is vaak ook heel gemakkelijk te doen. Kijk maar naar de lijst met alle pre- en probiotische voedingsmiddelen. Wat vind jij lekker, neem het dan gewoon vaker op in je menu of laat je inspireren door kant-en-klare recepten op mijn blog of boek. 
  • Minder conserveermiddelen in voedsel, bijvoorbeeld, is er nog een ander punt. De beste remedie is om vers te koken. Maar dat is vaak tijdrovend. De oplossing: Meal-Prep Maaltijdplanning en voorbereiding. Daarom staan er verschillende meal prep ideeën in mijn boek..

 

Adrienne's Immune Booster Bowl

Ingrediënten voor 1 liter punch

voorbereiding

  1. Giet de Kombuchery Original en Johannisbeere in een grote container of karaf samen met het Rotbäckchen-sap voor immuunversterking.
  2. Was de bessen en rozemarijn goed en voeg ze toe. Laat 10 tot 15 minuten trekken.
  3. Daarna vullen met ijsblokjes en gekoeld genieten. Verrukkelijk!

 

 

Ook vind je nog veel meer tips en inspiratie over wat je kunt doen op deblog door Adriana. Voor iedereen die ook een zwak heeft voor het doorbladeren van kookboeken en het uitproberen van nieuwe recepten, dat kan ik met heel mijn hartkookboek „OH MIJN WEL, DIT IS HEERLIJK!“ aanbevelen van haar. (Je kunt ook het kookboek vindenhier.)

 

Veel kookplezier en een goede gezondheid!

Danke für's Lesen!

Bij Kombuchery blijft niemand dorstig naar kennis! Je kunt meer spannende artikelen vinden in onze blog of ons per e-mail of WhatsApp schrijven wat je altijd al wilde weten. Ik ga meteen op onderzoek uit, zoek alles voor je uit en laat mijn toetsenbord gloeien ;)
Elfie van Kombuchery

Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

0 berichten

Een reactie achterlaten

Let op, berichten moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden