✓ Kombucha-Abo:20% korting

✓Gratis verzending

✓ Kombucha-Abo:20% korting

Zitronen auf Leinentuch in Holzschale warmes Licht

Van Merle von KOMBUCHERY

Versterk het immuunsysteem - 6 tips voor je verdediging

Versterk je afweer voor de winter

Ons immuunsysteem heeft het deze winter weer niet makkelijk. Griep, verkoudheid en nieuwe virussen dagen het immuunsysteem uit. Met deze 6 tips kun je je immuunsysteem versterken.

Een versterkt immuunsysteem gaat doorgaans goed om met aanvallen uit de omgeving. Als het verzwakt is, kunnen verontreinigende stoffen en toxines, virussen en bacteriën gemakkelijk van buitenaf het lichaam binnendringen. Mensen met een zwak immuunsysteem zijn daardoor vatbaarder voor infecties en verkoudheid. Het menselijk immuunsysteem is verdeeld in een aangeboren en een verworven immuunsysteem. Lymfocyten spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Met name de zogenaamde B-cellen en T-cellen. B-lymfocyten ontwikkelen antilichamen tegen bacteriën en virussen. Ze kunnen de betreffende kiem zelfs op een later tijdstip herkennen door de ontwikkeling van geheugencellen. T-lymfocyten zijn proactief en doden pathogenen en ondersteunen de immuuncellen. Hoe ouder we worden, hoe minder B- en T-cellen ons lichaam aanmaakt. Een gezonde levensstijl en voeding kunnen de gestage achteruitgang helpen vertragen. Wat kun je nog meer doen om je immuunsysteem te versterken 6 simpele tips om je lichaam te helpen sneller bacteriën en virussen te bestrijden!
 

1. Vitamine D

Vitaminen kunnen niet of onvoldoende in ons lichaam worden aangemaakt. Daarom moeten de chemische verbindingen regelmatig van buitenaf worden aangevoerd, bijvoorbeeld via voedsel. Vitamine D is een heel bijzondere vitamine omdat het door de lichaamseigen synthese met Hilfe van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Cholesterol wordt omgezet in provitamine D. Vitamine D ondersteunt op grote schaal de normale functies van het immuunsysteem, bijvoorbeeld door de bovengenoemde T-cellen te versterken. Een gebrek aan vitamine D verzwakt het immuunsysteem. Vooral in het donkere seizoen moet je 3 tot 4 keer per week ongeveer 30 minuten in de zon wandelen. Als dit te tijdrovend voor je is, kun je het lichaam ook voorzien van vitamine D in de vorm van hoogwaardige supplementen.

 
Hand formt ein Loch durch die die Sonne scheint Himmel im Hintergrund

2. Vermijd stress en slaap voldoende

Stressvolle situaties die lang duren, kunnen negatieve effecten hebben op onze gezondheid. Het maakt niet uit of het stress op het werk, in het gezin of het onderdrukken van traumatische gebeurtenissen is. In een acute stressvolle situatie gebruikt het lichaam al zijn energie om het te bestrijden. Want stress betekent voor hem dat er groot gevaar op de loer ligt. De T-cellen worden bijzonder gestrest en het immuunsysteem is verzwakt. Bovendien stimuleert intense stress de consumptie van meer vitamine C, wat op zijn beurt kan leiden tot een tekort. Slaap beïnvloedt ook de T-cellen en het immuunsysteem. Hoe meer je slaapt en hoe regelmatiger je slaapt, hoe beter voor je gezondheid.

Probeer dus in uw dagelijks leven:

1. Constante stress vermijden
2. Verbeter de slaap met:
 • vaste slaap-waaktijden
 • cafeïne verminderen
 • eet niet te laat voor het slapengaan
 • Vermijd het licht van je smartphone en laptop voordat je naar bed gaat

 

Zwei Hände halten eine Tasse aus Ton mit Kaffe auf Leinentischdecke3. Gezond eten

Een gevarieerde, evenwichtige voeding met veel verse groenten en fruit is cruciaal voor een gezonde levensstijl. Ongeveer 70 procent van alle immuuncellen bevindt zich in de darm, dus het is des te belangrijker om deze te voorzien van voedsel dat rijk is aan vezels en om de diversiteit van het microbioom te bevorderen.


Tips voor een sterk immuunsysteem:

 • Voornamelijk eet plantaardig voedsel
 • Voedsel met bitterstoffen zoals rucola, witlof,
  Artisjokken, spruitjes, savooiekool, koriander, salie, paardenbloem
 • pre- en probiotica – bepaalde groenten, kombucha,
  Zuurkool, yoghurt, waterkefir
 • Genoeg drinkwater – 30 ml vloeistof per kilogram
  lichaamsgewicht per dag
 • Vermijd fastfood
 • Gezonde vetten en eiwitten
 • Rijst, brood, noedels in de Volkoren variant
 • Vermijd te veel zout en specerijen zoals Kurkuma en Ingwer
  gebruik meer

 

Drei Schalen mit Salat Gurken Rucola Hirse kleine Schale mit Salz Draufsicht auf weißem Hintergrund

 

 

4. Matige lichaamsbeweging

Ook regelmatig sporten in de vorm van licht fysieke activiteit versterkt het immuunsysteem . Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het type en de duur van de sport. Te veel lichaamsbeweging kan zelfs het immuunsysteem belasten. Adrenaline komt vrij als je gaat sporten. Dit leidt tot actieve afweercellen die zich sneller vermenigvuldigen. Witte bloedcellen en lymfocyten zijn dan in overmaat in het bloed aanwezig. Als de adrenaline na het sporten weer daalt, dalen ook de geactiveerde afweercellen. Maar dat is helemaal niet erg, want alleen al de kortdurende activering helpt de cellen om in een echte noodsituatie sneller te handelen en te reageren op bacteriën en virussen.


Wij raden duursporten aan, zoals licht joggen, zwemmen of fietsen. Maar een ontspannen yoga- of Pilates-unit activeert ook de afweercellen.

Frau macht Yoga auf Yogamatte Steine Natur verschwommen im Hintergrund5. Vitamine C

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële vitamine bij het actief ondersteunen van het immuunsysteem. Ons lichaam kan de vitamine niet zelf aanmaken en moet het uit voedsel halen. Een volwassen mens zou ongeveer 100 mg vitamine C per dag met voedsel moeten consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 100 g rauwe broccoli. Vitamine C is actief betrokken bij de verdediging tegen bacteriën, virussen en andere pathogenen. Het verrijkt de leukocyten en activeert de T-cellen.

Vitamine C wordt bijvoorbeeld in hoge concentraties aangetroffen in verschillende soorten groenten:
 • rode peper
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • broccoli
 • bloemkool
 • Koolraap
 • rode kool
 • spinazie

De groenten moeten slechts kort worden gekookt, zodat de vitamines niet door de hitte worden vernietigd.

 

Zitronen auf Leinentuch in Holzschale warmes Licht6. Sauna en contrastbaden

Het immuunsysteem kan worden getraind met regelmatige sauna's of contrastdouches. Bovenal kan het hersteleffect en de daaruit voortvloeiende vermijding van stress het lichaam helpen voorbereid te zijn op uitdagende tijden.

Baum Tinyhouse auf Stelzen am Steinabhang Fjord im Hintergrund

Danke für's Lesen!

Bedankt voor het lezen! Je kunt meer van mijn artikelen vinden van A, zoals Non-Alcoholic Kombucha Cocktails, tot Z, zoals Lemon- Ingwer Kombucha, op onze KOMBUCHERY Blog. Laten we samen meer leren over kombucha!
Merle door Kombuchery

Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

0 berichten

Een reactie achterlaten

Let op, berichten moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden