✓ Kombucha-Abo:20% korting

✓Gratis verzending

✓ Kombucha-Abo:20% korting

sechs Teesorten in Einmachglaesern

Van Merle von KOMBUCHERY

Thee voor kombucha-fermentatie - waar u rekening mee moet houden

Wij helpen je thuis de juiste thee te vinden voor je kombuchafermentatie

Goede en lekkere thee is een basisvereiste voor een smaakvolle Kombucha. Kombucha werd al in het oude China gemaakt met de theeplant Camellia Sinensis. De theeplant behoort tot het geslacht Camellia (Camellia) en de familie van de theeplanten (Theaceae). Alle delen van de theeplant (knoppen, bladeren, stengels en bloemen) worden gebruikt om zwarte of groene thee te maken. Zwarte en groene thee komen van dezelfde theeplant. De variaties in de theesoorten zijn het gevolg van verschillende verdere verwerkingen en de verschillende omstandigheden tijdens de plantenteelt.


Waarom heb je thee nodig voor kombucha?

De theeschimmel bestaat uit verschillende gisten en bacteriën en verschillende kleine micro-organismen. Het heeft voedingsstoffen zoals cafeïne, stikstof en theanine nodig om te groeien en te bloeien. Deze zijn te vinden in de hierboven beschreven Camellia Sinensis-theeën. De thee bevat ook vitamine C en B en voorziet de Scoby van verschillende antioxidanten en polyfenolen.


Mogelijke soorten thee voor heerlijke Kombucha

Zwarte thee

Als je Scoby kon praten, zou hij er waarschijnlijk voor pleiten om altijd met zwarte thee te worden gecombineerd. Een bijzonder voedingsrijke basis waarmee hij snel kan werken en snel kan vergisten.

Onze favorieten:

 • Gouden Aap
 • Darjeeling
 • Friese mix (Assam, Ceylon, Indiase Himalaya)

Groene thee

Met groene thee kun je je kombucha meestal wat sneller fermenteren. Het geeft een zoete noot die een beetje zuur is in de afdronk. De Scoby met groene thee groeit echter niet zo snel als die met zwarte thee.

Onze favorieten:

 • Sencha & Matcha
 • Nieuwe Lente
 • Chun Mee

witte thee

Witte thee bevat minder cafeïne en bevat veel antioxidanten. Het heeft een iets zoetere smaak dan groene thee. Het is vooral goed geschikt om te mengen met groene of zwarte thee. Men mag niet uitsluitend met witte thee fermenteren. Uw Scoby kan hier last van hebben.

Onze favorieten:
 • zilveren speld
 • Shou Mei
 • Oolong thee

Oolong thee

Oolong thee is een Chinese halfgefermenteerde thee met een lange traditie. De in de zon gedroogde thee geeft een unieke smaak. Soms smaakt het een beetje rokerig of heeft het een zoete honingtoets. Het kan een perfecte basis zijn voor de Scoby en is ook een perfecte aanvulling op Kombucha wanneer het wordt gemengd met andere soorten thee.

Onze favorieten:

 • rode mantel
 • IJzeren Goden
 • Phoenix Mountain

Welk water om de thee te koken??

Het is moeilijk te geloven, maar de kwaliteit van het water speelt een grote rol bij de vergisting. Het nogal onopvallende ingrediënt kan je theepaddenstoel zowel positief als negatief beïnvloeden. Conventioneel kraanwater kan chloor en chemicaliën bevatten, evenals fluoride. Deze stoffen kunnen de Scoby schaden. Het is daarom het beste om altijd gefilterd water te gebruiken.


Welke thee is niet goed voor je kombucha?

Belangrijk! Er zijn een paar eenvoudige regels om in gedachten te houden bij het kiezen van thee.
 • Gebruik geen thee met een hoog gehalte aan etherische oliën of kunstmatige smaakstoffen (bijv. vruchtenthee, thee gemaakt van salie of citroenmelisse).
 • gebruiken liever losse thee als theezakjes.
 • Als je andere vruchtenthee of thee gebruikt dan zwarte, groene of witte thee, meng die er dan gewoon mee, niet puur!r!

Danke für's Lesen!

Bedankt voor het lezen! Je kunt meer van mijn artikelen vinden van A, zoals Non-Alcoholic Kombucha Cocktails, tot Z, zoals Lemon- Ingwer Kombucha, op onze KOMBUCHERY Blog. Laten we samen meer leren over kombucha!
Merle door Kombuchery

Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

0 berichten

Een reactie achterlaten

Let op, berichten moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden