Frau trinkt Wasser aus Glas

Waar moet je op letten bij het thuis maken van kombucha?

Het allerbelangrijkste tijdens je eigen fermentatie is hygiëne. Het maakt niet uit of het in je eigen vier muren is of op grote schaal. Als kombucha onder de juiste omstandigheden wordt gefermenteerd, kun je het maken drink dagelijks zonder aarzeling. Het is niet voor niets dat de theedrank in veel huishoudens zo populair is. Maar ook hier geldt het volgende: Iedereen reageert anders op verschillende voedingsmiddelen. We raden je dan ook aan om voorzichtig om te gaan met de speciale drank met de vele positieve eigenschappen. Hoeveel goed voor je is en hoe je darmen reageren op de drank kun je het beste zelf ontdekken. Als je darmen in eerste instantie worden uitgedaagd, kun je ze gemakkelijk met kleine doses laten wennen aan de gefermenteerde theedrank. U kunt dus profiteren van de probiotische effecten en diverse micro-organismen.

 

Niet alles waar kombucha op staat, heeft er wat in

Let daarom bij het kopen op de ingrediënten. Onnodig veel suiker of verschillende kunstmatige ingrediënten horen niet thuis in een ongepasteuriseerde levende kombucha. Uiteindelijk, zoals bij elke conventionele frisdrank, maken te veel suiker en onnodige kunstmatige toevoegingen geen deel uit van een gezond, uitgebalanceerd dieet. Zwangere vrouwen en kinderen moeten de theedrank over het algemeen vermijden vanwege het lage alcoholgehalte.

 

Scoby Kombucha grosses Aufbewahrungsglas

 

Thuis kombucha hygiënisch maken

Zoals in het begin vermeld, is het erg belangrijk om bij het thuis fermenteren aan verschillende hygiënische richtlijnen te voldoen. Als je je vroeger niet lekker voelde, was dat bijna altijd omdat de gevoelige kombucha tijdens de productie thuis besmet was met vreemde ziektekiemen. Neem daarom altijd deze 4 belangrijke hygiëneprincipes in acht tijdens het fermenteren!

Hygiëneprincipes voor kombucha-fermentatie thuis:

 1. Was voor gebruik altijd uw handen, vaatwerk en alle accessoires die u gebruikt met warm water.
 2. De fermentatievaten moeten van glas zijn. Een luchtdoorlatende doek moet altijd het glas afdekken. Een eenvoudige rubberen band kan worden gebruikt om het te bevestigen.
 3. Zodra je schimmel ziet (niet te verwarren met natuurlijke scoby-afzettingen), gooi je alle kombucha-cultuur en zijn vloeistoffen onmiddellijk weg.
 4. Als zich tijdens de fermentatie een vreemde geur en kleur ontwikkelt die ongebruikelijk is voor kombucha, moet je de fermentatie op deze manier stoppen.

  Voor nu wensen we je nog veel meer heilzame en verfrissende Kombucha-momenten die goed voor je zijn en waarvan je kunt genieten. Proost!

   

  KOMBUCHERY Blog Autor Merle 

  Bedankt voor het lezen!
  Meer van mijn artikelen van A, zoals alcoholvrije Ingwer , tot Z, zoals citroengemberkombucha, vind je op onzeKOMBUCHERY Blog. Laten we samen meer leren over kombucha!
  Merle door Kombuchery

  Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

  0 reacties 0

  Laat een reactie achter

  Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.

  Lees verder