Glasgefaess mit Scobs Flasche Glas mit Kombucha Holzschale mit Tee

Zelf kombucha maken:kombucha recept voor beginners

Het klinkt misschien als de keuken van een heks, maar ik beloof je: zelf kombucha maken is geen hogere wiskunde. Ons Kombucha Recept heeft weinig componenten die een vuist maken en je zult heel snel thuis genieten van je eigen kombucha uit je fermentatievat. Met de Video-instructie en de gedetailleerde tips het werkt zeker.

 

ZUM SHOP

 

Kombucha-thee maken: het basisrecept voor nieuwkomers op het gebied van fermentatie!

Om Kombucha te maken worden verschillende ingrediënten gefermenteerd met een theeschimmel (ook wel Scobys genoemd). de fermentatie is een conserveringsmethode die een bijzondere smaak geeft. In het geval van kombucha-fermentatie helpen bacteriën en gisten, net als de kombucha-schimmels SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gisten) zijn opgegroeid..

 

Bereid doe-het-zelf kombucha

Hoe u uw kombucha het beste kunt bereiden in het fermentatievat met startvloeistof, wordt uitgelegd in de video-instructies Merle van KOMBUCHERY.

 

 

Zelf kombucha maken: de ingrediënten

Voor het maken van kombucha raden we over het algemeen aan: Biologische ingrediënten voor fermentatie.

Voordat je je kombuchathee kunt zetten heb je nodig (per liter):

Zet ingrediënten in een gemarkeerd vak

  • 1 vat (fermentatievat, bereidingsvat) van glas met een inhoud van minimaal 1,5 liter en een grote opening (goed uitgespoeld zonder wasmiddel)
  • 1 kombucha paddenstoel, ook wel theepaddenstoel genoemd
  • 8 g zwarte thee of groene thee
  • 100 g bijv. hele rietsuiker
  • 1 liter water (indien mogelijk gefilterd)
  • startvloeistof of de onzeOriginal Kombucha met een neutrale smaak
  • 1 luchtdoorlatend laken (bij voorkeur van stof)

 

Scoby voor Kombucha Recept: Waar haal je het vandaan??

Je kunt je Scoby voor het Kombucha-recept gemakkelijk krijgen in de online kopen of heb je geluk dat een andere kombucha-liefhebber je een heeft gegeven reeds gekweekte theezwam geeft. De startvloeistof wordt door de meeste aanbieders geleverd of u kunt die van ons gebruiken Original Kombucha met een neutrale smaak.

 

Kombucha-instructies in 10 stappen naar de drank: let's go!

  1. Eerst breng je 1 liter water in een grote pan aan de kook. Dan kan je ofwel 8 gram zwarte of groene thee toevoegen en voor 12 tot 15 minuten (terwijl het water zachtjes kookt).

  2. Schenk dan de thee af en dan 100 gram suiker toevoegen. De suiker moet lang genoeg worden geroerd totdat het volledig is opgelost in de thee.

 

Mann giesst Kombucha Glaskaraffe Teesieb mit Tee Zitrone Ingwer Steinarbeitsplatte

 

  1. Bij het thuis maken van kombucha is het erg belangrijk dat je de thee met toegevoegde suiker in een glazen pot tot minimaal Afkoelen tot 25 graden kamertemperatuur bladeren. De gevoelige Scoby mag nooit in heet water worden geplaatst ondergedompeld te worden. De levende bacteriën en gisten, maar ook eiwitten kunnen op deze manier worden vernietigd.

  2. Voeg nu 100 ml van het theemengsel toe aan het theemengsel batch vloeistof (startvloeistof).

 

Mann giesst Ansatzfluessigkeit ueber Scoby weisse Schuessel

 

  1. Daarna geef je het eerder zorgvuldig afgespoelde Scoby timide met in het vaartuig.

 

Scoby wird in Glasgefaess mit Kombucha gegeben Schale Tee Zitrone Ingwer

 

  1. U kunt nu het bereidingsvat openen met een luchtdoorlatende doek afdekken en vastmaken met een elastiekje.

 

Kombucha Teepilz abdecken Baumwolltuch Kuechengarn

 

Na het uitvoeren van deze eerste stappen van de Kombucha-instructies heeft de Scoby (bij een aangename kamertemperatuur) nu ongeveer een week om de ingrediënten van de thee als het ware te verwerken, om ze te voeren. Als hij op de bodem van de container ligt, zal de Scoby iets groter zijn en meestal meer Scoby-uitlopers vormen. Vaak blijft de scoby echter drijven en vormt zich na verloop van tijd een dikkere kombucha-paddenstoel aan de bovenkant van het glas.s.

  1. Doet de kombucha paddestoel, na ca. 7 dagen , de goede fermentatiegraad bereikt (afhankelijk van uw voorkeuren en smaak adviseren wij een pH-waarde tussen 2,9 en 3,1) kunt u de Scoby voorzichtig van de kombucha vloeistof verwijderen en verwijder theeresten met lauw water.

  2. Je kunt de Scoby in een flesje kombucha-vloeistof (nieuwe startvloeistof) bewaren voor de volgende ronde om zelf kombucha te maken.

  3. voor jou Bottelen van kombucha , raden we aan om de vloeistof door een zeer fijne zeef te filteren of door een laag keukenrol om individuele kleine Scoby-stukjes te verwijderen. Maar dat is niet absoluut nodig.

  4. Daarna moet de kombucha weer voor ongeveer 2 dagen voorlopig in een gesloten fles secundaire gisting te krijgen. Dit kan dan ook het natuurlijke koolzuur vormen.

Hoera! Je hebt nu je eerste kombucha zelf gefermenteerd en kunt genieten van een drankje dat net zo lekker en verfrissend is als onze KOMBUCHERY kombucha.

 

Fact box Maak zelf kombuchan

resulteert in: Volg deze instructies om 1 liter kombucha te krijgen. Je kunt nieuwe kombucha mixen met je Scoby wanneer je maar wilt. Goed verzorgd, kan het maanden, zelfs jaren meegaan.

Voedingswaarden per 100 ml:
vet < 0,5g
waarvan verzadigde vetzuren < 0.1g
Koolhydraten 3,6 11,8 gg
waarvan suiker 3,6 11,8 gg
eiwit < 0,5g

Werkuren: ca. 20 minuten (plus afkoeltijd voor de thee)

Fermentatie Duur: ca. 7 dagen (afhankelijk van de gewenste PH-waarde)

 

ZUM SHOP

 

Tips & trucs voor kombucha-fermentatie

Ook al zijn er maar weinig ingrediënten en een korte werktijd, zorg, hygiëne en de kwaliteit van de componenten zorgen voor een goede Kombucha-fermentatie.

Startvloeistof voor kombucha

De hoeveelheid startvloeistof mag niet te klein zijn. Je scoby moet er altijd volledig mee bedekt zijn als hij rust om schimmelvorming te voorkomen.

De vuistregel voor het zelf maken van Kombucha is: 100 ml startvloeistof per liter thee.

Hoe zuurder de bereidingsvloeistof/startvloeistof, dus hoe lager de PH-waarde, hoe minder er nodig is om je kombucha te bereiden. Het is echter beter genereus te zijn dan er te spaarzaam mee om te gaan. Op deze manier kan de groei van de Scoby's worden gegarandeerd.

Do's & Don'ts in de theeselectie

  • Gebruik geen thee met een hoog gehalte aan essentiële oliën of kunstmatige smaakstoffen (bijv. vruchtenthee, thee gemaakt van salie of citroenmelisse).
  • Gebruik losse thee in plaats van theezakjes.
  • Als je andere vruchtenthee of thee gebruikt dan zwarte, groene of witte thee, meng die er dan gewoon mee, niet puur!r!

Hygiëne & netheid

Om ervoor te zorgen dat er geen ziektekiemen of vreemde voorwerpen in je kombucha komen, is het aan te raden alles heel grondig schoon te maken. Het is het beste om azijn te gebruiken om alle voorwerpen en gereedschappen schoon te maken. Je kunt je handen ook reinigen met azijnwater.

Het beste water voor het koken van thee

Het is moeilijk te geloven, maar de kwaliteit van het water speelt een grote rol bij de productie van Kombucha. Het nogal onopvallende ingrediënt kan uw Scoby positief en negatief beïnvloeden. Conventioneel kraanwater kan chloor en chemicaliën bevatten, evenals fluoride. Deze stoffen kunnen de Scoby schaden. Het is daarom het beste om altijd gefilterd water te gebruiken.

Kombucha Bewaren & Kombucha Onderhoud

De afgewerkte Kombucha-drank is maximaal 6 maanden houdbaar. Het bottelen van de kombucha stopt niet automatisch het fermentatieproces. Na verloop van tijd wordt de kombucha wat zuurder en krijgt het meer sprankelend natuurlijk koolzuur.

Kombucha moet indien mogelijk op een koele en donkere plaats worden bewaard. Dit werkt het beste in de koelkast of in een koude kelderruimte. Hier is kombucha slechts enkele invloeden van buitenaf blootgesteld en kan rusten in vrede. De houdbaarheid kan met enige tijd worden verlengd. Door constante koeling fermentatie is vertraagd en de kombucha wordt maar langzaam wat zuurder.

 

Maak Kombucha weer klaar: Kan ik de theezwam zelf maken??

Je kunt ook zelf een kombucha-paddenstoel bereiden zonder een starterskind van internet. De ingrediënten zijn hetzelfde en het kost alleen wat meer tijd en geduld.

Met thee, rietsuiker en de onze KOMBUCHERY Raw- Original als bereidingsvloeistof kan veranderen afhankelijk van de omstandigheden, binnen 7 tot 21 dagen de kombucha-schimmel vormt zich helemaal vanzelf.

Het is spannend om te zien hoe kleine schuimbelletjes zich vormen op het oppervlak van de vloeistof. Deze worden in de loop van de tijd steeds dichter, totdat langzaam de Kombucha paddestoel herkenbaar zal zijn. Het geduld is het waard! Zelf kombucha maken is echt spannend!

 

Veelgestelde vragen: maak je eigen kombuchadrank

Kan kombucha gevaarlijk zijn??

Kombucha kan niet gevaarlijk zijn. Maar hier geldt hetzelfde: alles met mate . Omdat kombucha een probiotische drank is, moet je je lichaam langzaam aan de drank laten wennen, vooral je darmen. Daarnaast vormt de kombucha meer en meer naarmate hij langer staatr gezonde zuren. Sommige zijn gevoelig voor te veel zuur. In dat geval kun je je kombucha verdunnen met water of als het op een gegeven moment te zuur wordt om te drinken kun je het als azijn gebruiken maar dan salade-dressings gebruiken. Werkelijk hij zal niet slecht zijn.

Hoeveel kombucha is gezond??

Bij kombucha is het hetzelfde als bij alle andere voedingsmiddelen: je moet het niet overdrijven met consumptie. beginnen met een klein glas per dag en kijk hoe je de kombucha lekker vindt. Na een paar dagen mag je ook meer drinken.

Er is geen maximale hoeveelheid waarmee rekening moet worden gehouden en die tot bijwerkingen zou leiden.

Kun je de kombucha-paddenstoel delen??

Met schone handen kun je afzonderlijke lagen van de kombucha-paddenstoel van elkaar scheiden. Trek het er gewoon heel voorzichtig af. Of neem een standaard schaar schoongemaakt met azijn en de Breek de scoby voorzichtig in stukjes. Met de losse onderdelen kun je een nieuwe Kombucha in de starter maken of weggeven.

Welke thee is geschikt voor kombucha?

Het is bijzonder geschikt om zelf kombucha te maken Zwarte thee , maar ook oolong thee of Groene thee zijn een goede keuze voor een succesvolle fermentatie. Een combinatie van groene en zwarte thee is ook een van de vele mogelijke alternatieven.

Onze favorieten:

  • Black Tea Golden Monkey: Darjeeling, Friese mix (Assam, Ceylon, Indiase Himalaya)
  • Witte thee: Zilvernaald, Shou-Mei, Oolong-thee
  • Groene thee: Sencha & Matcha, New Spring, Chun Mee

    Hoeveel alcohol zit er in kombuchathee?

    De duur en het type gisting hebben niet alleen invloed op de smaak maar ook op het alcoholgehalte in Kombucha. Kombucha kan tot 3% alcohol bevatten. In feite is het meestal minder. Na 14 dagen de gisting is de alcoholwaarde met een maximum van 0,5 tot 1 procent .

    Suiker in Kombucha

    De toegevoegde suiker is vooral nodig voor de micro-organismen tijdens de fermentatie. Gist en bacteriën hebben suiker nodig als voedselbron voor de stofwisselingsprocessen. Uiteindelijk zal, afhankelijk van de fermentatietechniek, een suikergehalte van 3 g tot 12 g suiker per 100 ml kombucha rug. Je kunt ook zelf experimenteren met de soort suiker.

    Als je, net als wij, van scherp en niet te zoet houdt, kun je de hoeveelheid suiker variëren, maar ga nooit onder de 80 gram suiker per liter, anders krijgen de micro-organismen niet genoeg voeding.

    Houdbaarheid van kombucha

    Ongepasteuriseerde kombucha is ongeveer 3 tot 6 maanden duurzaam. Het bottelen van de kombuchadrank is niet automatisch voltooid fermentatieproces gestopt. Kombucha moet daarom zo koel en donker mogelijk worden bewaard. Dit lukt het lekkerst in de koelkast of zelfs in een koele kamer. Hier wordt de kombucha niet blootgesteld aan invloeden van buitenaf en kan beschermd tegen zon en hitte opslaan. Kombucha die niet op een koele plaats wordt bewaard, zal ook niet bederven. Het smaakt alleen zuurder en ontwikkelt meer natuurlijk koolzuur.

    ZUM SHOP

    KOMBUCHERY Blog Autor Merle 

    Bedankt voor het lezen!
    Meer van mijn artikelen van A, zoals alcoholvrije Ingwer , tot Z, zoals citroengemberkombucha, vind je op onzeKOMBUCHERY Blog. Laten we samen meer leren over kombucha!
    Merle door Kombuchery

    Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

    0 reacties 0

    Laat een reactie achter

    Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.

    Lees verder