✓ Kombucha-Abo: 20% Rabatt

✓ Kostenloser Versand

✓ Kombucha-Abo: 20% Rabatt

Hand haelt Teepilz weisse Schale Kombucha Holzarbeitsplatte

Van Merle von KOMBUCHERY

SCOBY – De Kombucha-paddenstoel kort uitgelegd

Wat is eigenlijk een SCOBY?

Je hebt je waarschijnlijk al afgevraagd waar het woord SCOBY voor staat of waar het vandaan komt. SCOBY is de Engelse afkorting voor SYMBIOTISCHE CULTUUR VAN BACTERIN EN GIST . Simpel gezegd, een symbiose van bacteriën en gisten.

Naast het woord SCOBY is de term Kombucha-theeschimmel al eeuwenlang ingeburgerd in de samenleving. Het is helemaal geen echte paddenstoel.z.


Waar is een Scoby van gemaakt en hoe is hij geconstrueerd??

De Scoby is eigenlijk geen echte theezwam. In botanische termen is het een korstmos, een witachtig-beige substantie die bestaat uit gist en bacteriën, in plaats van een schimmel. Deze stof wordt op zijn beurt bij elkaar gehouden door cellulose. De gisten en bacteriën leven als het ware in een gemeenschap en profiteren van elkaar. Gisten produceren bijvoorbeeld alcohol, die bacteriën op hun beurt voeden, die vervolgens waardevolle organische zuren produceren uit alcohol en zuurstof.

Hoewel Scoby's in veel verschillende visuele variaties voorkomen, zijn ze meestal rond als een pannenkoek en hebben ze een enigszins kleverige consistentie. Het oppervlak kan glad zijn, maar ook erg ongelijk. Tijdens het fermentatieproces kunnen er ook gaatjes of kleine uitstulpingen in de Scoby ontstaan, dit is volkomen normaal! Afhankelijk van het vloeistofgehalte is de samenstelling van de Kombucha-theeschimmel min of meer glazig..

 

 

Hoe werkt een Scoby??

De Kombucha-theeschimmel verspreidt zich eerst over het oppervlak van de zogenaamde voedingsoplossing. Hij wil eerst zoveel mogelijk zuurstof krijgen. Dit zal de onderliggende theeschimmelcultuur verdikken of er zal zich een nieuwe scoby vormen. De scoby vormt steeds nieuwe lagen die dicht bij elkaar liggen en zo steeds dikker worden. In sommige gevallen zal de scoby naar de bodem van de vergister zinken. Als gevolg hiervan vormt zich een nieuwe theeschimmel op het oppervlak en stopt de scoby op de bodem van de container met groeien.

 

We leggen uit hoe je met een beetje geduld, de juiste ingrediënten en zeer eenvoudige apparatuur je eigen Scoby kunt kweken!


Jij hebt nodig:

  • 1 grote glazen pot met wijde opening, goed afgespoeld zonder afwasmiddel! (Azijn is een handige reiniger))
  • Thee bijv. groene thee, zwarte thee (zonder smaakstoffen/kunstmatige toevoegingen))
  • Biologische ruwe rietsuiker
  • Op zijn best gefilterd watert
  • ongepasteuriseerde kombucha (bijv.Original Kombucha)
  • 1 ademend, schoon laken
  • Omgeving voor de Scoby: 1 ruimte met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden


En hier gaan we:

  1. Kook thee met rietsuiker gedurende 8 tot 10 minuten (8g thee per liter / 60g biologische rietsuiker per liter)
  2. Giet het thee- en suikermengsel in de glazen pot en laat het afkoelen, bij voorkeur een nacht Belangrijk: Bedek het glas met de luchtdoorlatende schone doek en zet het vast met een elastiek of band !
  3. De suiker zou nu volledig moeten zijn opgelost
  4. Nu kan de ongepasteuriseerde Kombucha eindelijk worden toegevoegd in een verhouding van 1 op 10
  5. Bevestig het laken vervolgens weer stevig aan de pot en plaats de pot op een veilige plaats

 


Afhankelijk van de omstandigheden kan het 7 tot 21 dagen duren voordat de kombucha-schimmel helemaal vanzelf is gevormd. In eerste instantie lijkt het alsof er zich kleine schuimbelletjes vormen op het oppervlak van de vloeistof. Deze zullen in de loop van de tijd dichter worden totdat de Scoby langzaam zichtbaar wordt.

KOMBUCHERY Blog Autor Merle 

Bedankt voor het lezen!
Meer van mijn artikelen van A, zoals alcoholvrije Ingwer , tot Z, zoals citroengemberkombucha, vind je op onzeKOMBUCHERY Blog. Laten we samen meer leren over kombucha!
Merle door Kombuchery

Danke für's Lesen!

Danke für's Lesen! Weitere meiner Artikel von A, wie alkoholfreien Kombucha-Cocktails bis Z, wie Zitrone-Ingwer Kombucha, findest du auf unserem KOMBUCHERY Blog. Lass uns gemeinsam mehr über Kombucha lernen!
Merle von Kombuchery

Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

0 berichten

Een reactie achterlaten

Let op, berichten moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden