Drei Glas Kombucha Teepilz Scoby auf Teller davor

Kun je de Kombucha-theepaddenstoel eten?

Dat kan ik je vertellen met een duidelijke „Ja“ antwoorden. Wat de paddenstoel voor de thee doet, kan hij ook voor jou doen: je voorzien van een overvloed aan voedingsstoffen. waarom jij Probeer scoby zou moeten, heerlijk Thee Champignon Recepten en de nieuwste Scoby-trends wachten op je in dit blogartikel.

 

Wat de Scoby kan doen?

de SCOBY (SYMBIOTISCHE CULTUUR VAN BACTERIN EN GIST) – botanisch gezien is een korstmos al eeuwen bekend en is het een geweldige plant: het leeft, gedijt en geeft ons de heerlijke, gezondheidsbevorderende kombucha. 

Iedereen die thuis kombucha brouwt, weet dat de theeschimmel in de loop van de tijd groter en groter wordt en dat je op een gegeven moment meer Scoby's in huis hebt dan je nodig hebt. Dit roept de vraag op of je meer kunt doen met de overtollige theeschimmel.

Waar is een SCOBY van gemaakt??

  • cellulose
  • Bacterieculturen (bijv. melkzuur- en azijnbacteriën)
  • gistculturen
  • micro-organismen
  • Interactie in een soort symbiose

Waarom zou je de Kombucha-thee-paddenstoel eten??

De Scoby…

  • is de Bron van nuttige bacteriën in kombucha
  • bevat onoplosbare vezels, de extreem darmvriendelijk werken
  • helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel 
  • werken basis op ons lichaam
  • heeft bijna geen calorieën en toch een aangenaam vol gevoel geeft
  • geabsorbeerd overtollig cholesterol in de bloedbaan
  • is vol van vitamines, mineralen, enzymen en sporenelementen

Dit zijn overtuigende argumenten om de Scoby gewoon te proberen. Natuurlijk kan de theezwam eenvoudig in kleine stukjes worden gesneden en gegeten.Echter er zijn geen grenzen aan creativiteit, zelfs als de smaak nog een beetje ongebruikelijk is voor de eerste poging.

 

Zwei Glas Kombucha mit Teepilzen auf Holzkiste

 

Waar kunnen we de kombucha-paddenstoel voor gebruiken??

De thee-paddenstoel om te eten: een nieuwe trend, zoals jerky of fruitgums De Scoby als schoonheidsmasker, voetenbad, voedsel voor huisdieren of als leervervanger Ik wil je graag een overzicht geven met het volgende receptgedeelte om je op weg te helpen manier.n.

1. Alternatief voor vissen in sushi

Kombucha-theezwam is een zeer aantrekkelijk alternatief voor vis, vooral voor vegetariërs. Als je de Scoby kookt, doet de consistentie denken aan calamares. Scoby is vooral populair als vervanger van vis in sushi. Als je alle voedingsstoffen in scoby wilt behouden, kun je het het beste rauw gebruiken. 

2. Nieuwste trend: Scoby jerky

Marineer de Scoby 24 uur in je favoriete saus en leg hem daarna plat op een stuk bakpapier. Droog bij 30-40C tot het droog en schokkerig van consistentie is. Tip: Alle gerechten die tot 42 C worden verwerkt, worden nog steeds als rauw beschouwd en de waardevolle ingrediënten zijn grotendeels bewaard gebleven..

3. Maak zelf heerlijke kombucha-smoothies

Een paar stukjes Scoby geven smoothies een speciale voedingsboost. De theepaddestoel past goed bij groene smoothies, zoete bessensmoothies of in een ontbijtkom.

4. Scoby voor je huisdier

Zelfs bij uw huisdieren, of het nu een hond, kat, konijn of paard is, kan de Scoby zijn effecten ontplooien en iets goeds doen voor hun stofwisseling. Probeer eens een stukje paddenstoelenthee om te kijken of ze het lekker vinden.

5. Andere toepassingen voor de theeschimmel

  • Voor jouw schoonheid: Wanneergezichtsmasker, haarbehandeling of voetenbad. Je huid en haar zullen je dankbaar zijn.
  • Bij wonden of zonnebrand: Breng de gepureerde Scoby aan op kleine wondjes of huidinfecties. Vermengd met wat aloë vera-gel, is de theezwam een verzachtende lotion na het zonnebaden.
  • Hummus voor je bloemen: Gooi de Scoby gewoon in de compost in plaats van in de prullenbak.
  • Scoby als leervervanger: Scoby dient niet alleen als vervanging voor plastic verpakkingen, maar wordt ook professioneel vervaardigd als zogenaamd vegan leer.t.

 

ZUM SHOP  

 

Spannende Scoby-recepten

 

Berry Scoby Smoothie

Ingrediënten:

  • 30 g scoby
  • 60 g bevroren aardbeien
  • 100 ml rijstmelk of andere melkvervanger
  • 100mlOriginal Kombucha
  • wat honing of ahornsiroop

Voorbereiding:

Mix alles en de power smoothie is klaar!

 

Appelmoes met Scoby

Ingrediënten:

Voorbereiding:

Snijd de appels in blokjes. Voeg dit vervolgens toe aan de Kombucha met Scoby en mix alles tot de gewenste consistentie is bereikt. Eventueel kan er ook kaneel of wat kokosbloesemsuiker worden toegevoegd. Bewaar de afgewerkte appelmoes in de koelkast.

Tip: Met een blender haal je gewoon de steeltjes van de appels en laat je het klokhuis en het klokhuis erop zitten. Dit zijn waardevolle voedingsvezels die je darmen reinigen en de pectine in de zaden is goed voor je darmbacteriën.

 

Scoby Energieballen

Deze lekkere energieballen helpen je om je batterijen weer op te laden en snel weer fit te worden na een korte periode van vermoeidheid.

Ingrediënten:

  • 125 g havermout
  • 40 g gedroogde kersen, dadels of vijgen
  • 50 g notenboter
  • 3 eetlepels honing
  • optioneel vanillepoeder, kaneel of andere kruiden
  • 30 g scoby

Voorbereiding:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar minimaal 1 uur in de koelkast. Hilfe vervolgens een lepel om het deeg te scheiden en vorm er kleine balletjes van. Bewaar de afgewerkte Scoby Energy Balls vervolgens weer in de koelkast.

 

 

Aardbei Scoby Sorbet met rozenblaadjes

Ingrediënten (voor ca. 750 ml sorbet):

  • 500 g bereide aardbeien
  • 100 gram honing
  • 150 ml Original komboecha
  • 2 cl rozenessence
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 pakje appelpectine
  • 2 handenvol rozenblaadjes

Voorbereiding:

  1. Was de aardbeien en doe ze in de blender
  2. Voeg vervolgens honing, citroensap, kombucha en appelpectine toe. Pureer de ingrediënten en breng de sorbetmassa op smaak met citroen- en rozenessence. De aardbei kombucha sorbet moet nu iets indikken door de pectine.
  3. Pluk de rozenblaadjes en strooi de bloemblaadjes door het sorbetmengsel.
  4. De sorbetmassa wordt nu ingevroren in de ijsmachine of je vult de massa in ijsvormen en laat ze bevriezen in de vriezer. Natuurlijk smaakt de zachte sorbet ook ontdooid.

 

    Scoby Jerky fertig auf Teller

     

    Scoby schokkerig

    Ingrediënten:

    • 5 tot 6 dunne kombucha scoby's
    • 1 eetlepel geraspte Ingwer
    • 1 eetlepel in blokjes gesneden knoflook
    • 120 ml sojasaus
    • 7 eetlepels honing

    Voorbereiding:

    1. Snijd de scoby's in reepjes.
    2. Meng de overige ingrediënten tot een marinade en laat de Scoby 24 uur weken.
    3. Leg de kombucha scoby's in reepjes op de gleuf van je dehydrator.
    4. Dehydrateer de strips totdat het meeste vocht verdwenen is (ongeveer 8 uur bij 40C)..
    5. Bewaar je scoby jerky bij kamertemperatuur in een luchtdichte pot en gebruik hem binnen een maand.

    Opmerkingen

    De gemakkelijkste manier om dunne scoby's voor dit recept te krijgen, is door de bovenste laag van de kombucha-theeschimmel voorzichtig weg te pellen. Als alternatief kunt u proberen een dikke scoby in lagen te scheiden.

    Als je geen dehydrator hebt, kun je je scoby jerky in de oven bereiden. Zet hiervoor de oven op de laagste temperatuur en open de deur met een houten lepel.

     

     

    Scoby fruitgom

    Hulpmiddelen:

    • mixer
    • dehydrator
    • Bakpapier of droogfolie
    • Schuine spatel
    • Pizzasnijder of schaar

    Ingrediënten:

    • 500 g scoby
    • 125 g fruitpuree (aardbei of gemengd met frambozenpuree)
    • 25g kopje biologische suiker

    Voorbereiding:

    1. Pureer het fruit, voeg de suiker toe aan het fruit en zet apart.
    2. Mix de scoby in de blender op gemiddelde snelheid.
    3. Voeg de fruitpuree toe en blijf mixen tot alles goed gemengd is.
    4. Snijd het perkamentpapier zodat het in de gleuf in de dehydrator past.
    5. Giet het scoby-fruitmengsel op het papier op de standaard.
    6. Verspreid het mengsel met een schuine spatel naar alle randen (ongeveer 1/2 inch dik).
    7. Voer stap 1 t/m 5 uit totdat alle trays gevuld zijn.
    8. Dehydrateer de massa 24 tot 36 uur bij 30°C of totdat het mengsel droog en niet meer plakkerig is..
    9. Haal de gedroogde massa uit de dehydrator en leg deze op een snijplank.
    10. Snijd met een pizzasnijder of schaar stroken van 1/2-inch over de hele gedroogde scoby-pulp.
    11. Laat de gedroogde scobygom op het perkamentpapier liggen en rol de scobygom op.
    12. Bewaar in een luchtdichte verpakking.
    13. Haal de Scoby Gummy van het papier voordat je hem consumeert.

     

    GENIET VAN UW MAALTIJD!

     

    ZUM SHOP  

     

    Bedankt voor het lezen!
    Bij Kombuchery blijft niemand dorstig naar kennis! Meer spannende artikelen vind je in onze blog of schrijf ons wat je altijd al wilde weten door Mail of over Whatsapp. Ik ga meteen op onderzoek uit, zoek alles voor je uit en laat mijn toetsenbord gloeien ;)
    Elfie van Kombuchery 

    Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

    1 reactie 1

    Ines Heinrich op

    Der Artikel über den Scoby und seine Möglichkeiten ist sehr interessant, dass man den essen kann, hab ich nicht erwartet, weil er so gummiartig wirkt. Aber man lernt, dank Euch, nie aus.

    Laat een reactie achter

    Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.

    Lees verder