✓ Kombucha-Abo:20% korting

✓Gratis verzending

✓ Kombucha-Abo:20% korting

Viele Flaschen Kombucha Eiskübel Barambiente

Van Merle von KOMBUCHERY

Kombucha voor beginners - alles wat je moet weten!

Wat is kombucha precies en wat zijn de belangrijkste ingrediënten ontstaan tijdens fermentatie in de drank Alle gezondheid Effecten van de frisdrank Kombucha in één oogopslag. Hoe werkt fermentatie met startvloeistof in het fermentatievat precies Zo eenvoudig is het met onze garantie op succes en onze recepten direct thuis brouwen.

Kombucha mit Scoby Aufbewahrungsglas Flasche Glas Kombucha Zitronenscheibe Arbeitsplatte mit Tee dekoriert

 

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde fermentatiedrank die gemaakt wordt met Hilfe van een cultuur (theeschimmel). De zogenaamde theeschimmel bestaat uit verschillende micro-organismen, bacteriën en gistculturen. Het verandert thee en suiker in een gezonde frisdrank. Tijdens het fermentatieproces zetten bacterieculturen en gisten de gezoete thee om in onder meer waardevolle vitamines, organische zuren, rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en enzymen. Hierdoor ontstaat de onmiskenbare zoetzure smaak en sprankelend natuurlijk koolzuur. De gistdrank heeft een lange traditie. Al honderden jaren geleden werd Kombucha in Azië en Oost-Europa gebruikt voor zijn gezond effect als elixer van leven en gezondheid geschatte.

ZUM SHOP

 

De ingrediënten in kombucha

Het woord fermentatie is afgeleid van het Latijnse woord fermentatie. Simpel gezegd, het is een proces waarbij biologisch materiaal wordt getransformeerd door micro-organismen en hun enzymen. Tijdens de productie van Kombucha kan een grote verscheidenheid aan ingrediënten worden geproduceerd met Hilfe van een theezwam/Scoby (Kombucha-cultuur). Deze kunnen verschillen in aantal en samenstelling. Net zoals elke theezwam is een beetje anders gestructureerd. De gezoete thee dient alleen als een bron van voedingsstoffen voor de complexe kombucha-cultuur en zijn micro-organismen. Aan het einde van het proces blijft er nog maar een kleine hoeveelheid suiker over. Bij ons is dat bij 3 gram per 100 ml zo'n 40% minder suiker dan bij andere kombuchafabrikanten. Ondertussen wordt ook gluconzuur geproduceerd, dat verantwoordelijk is voor de typisch zure kombuchasmaak. Zo wordt gluconzuur in de dikke darm afgebroken tot butyraat. Butyraat zou op zijn beurt de ontwikkeling van darmkanker tegengaan..

 

Zwei Haende halten einen grossen Kombucha Pilz Glasschuessel Holztisch

De belangrijkste feiten overKombucha paddestoel

 

Alle ingrediënten op een rij

bacterie- en giststammen Acetobacter xylinum, Acetobacter oxydans, Gluconobacter oxydans, Gluconobacter xylinus, Saccharomyces apiculatus, Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist), Saccharomyces ludwigii, Schizosaccharomyces pombe
vitamines Vitamine B1, B2, B3, B6, B12, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Vitamine K, Foliumzuur
Organische zuren Appelzuur, barnsteenzuur, azijnzuur, foliumzuur, glucuronzuur, gluconzuur, malonzuur, melkzuur, rechtsdraaiend (L+) melkzuur, oxaalzuur, usninezuur, citroenzuur
Sporenelementen en mineralen IJzer, magnesium, natrium, kalium, calcium, kobalt, zink
Secundaire plantaardige stoffen Flavonen, isoflavonoïden, polyfenolen
enzymen, aminozuren en tannines inclusief 14 verschillende aminozuren

 

Deze voedingsstoffen komen van nature alleen voor in een ongepasteuriseerde en ongefilterde kombucha . Daarom altijd op de formulering " rauw" of "rauw" pas op in de supermarkt. Sommige kombuchafabrikanten verwarmen hun dranken, waardoor alle belangrijke ingrediënten worden gedood. Deze herken je aan het feit dat ze niet gekoeld bewaard hoeven te worden.

 

ZUM SHOP


Scoby in Kombucha im grossen Glas Mamorplatte

 

Het effect: Hoe gezond is kombucha?

Als je je voeding onder de loep neemt, zijn het soms kleine aanpassingen die ons kunnen helpen om een tekort aan voedingsstoffen of vitamines te verminderen. Ook gefermenteerde dranken kunnen zo'n stelschroef voor je zijn. Net als thee, een geweldig cadeau van de natuur.  Net als waterkefir is kombucha een superfood met een traditie om te drinken . De levende kombuchaculturen kunnen de spijsvertering en een gezonde darmflora ondersteunen. Organische zuren en melkzuurbacteriën kunnen helpen om de zuurbalans in de darmen in balans te houden. Welke andere positieve eigenschappen de gefermenteerde kombuchadrank kan hebben en andere belangrijke informatie over de effecten van de gefermenteerde drank vind je hier.

Positieve effecten van kombucha

Onze Kombucha kan je helpen om je darmen te ondersteunen. Met de verschillende culturen die in kombucha aanwezig zijn, kunnen goede bacteriën in de darm worden vermenigvuldigd. Een groot deel van ons immuunsysteem ligt in het microbioom. Een actieve en gezonde darm staat ook voor een sterk immuunsysteem. Bovendien kunnen tijdens de fermentatie verschillende waardevolle vitamines, organische zuren en sporenelementen worden geproduceerd. Door regelmatig te consumeren kunt u uw algemeen welzijn verbeteren en uw energievoorraad aanvullen. Daarnaast houdt ons ras Raw Mate je bijvoorbeeld zachtjes wakker dankzij theïne.

Hoe werkt kombucha precies??

Mensen hebben altijd voedsel gefermenteerd (bijvoorbeeld kefir, kimchi, zuurkool). Met name de melkzuurbacteriën die het bevat ondersteunen de spijsvertering en versterken de darmen. Het effect van de culturen en bacteriën kan tegelijkertijd heel individueel en divers zijn. Net zoals een Scoby er anders uit kan zien. Het type thee dat wordt gebruikt, de kamertemperatuur, de waterkwaliteit, de fermentatietijd, de startvloeistof en de hoeveelheid suiker beïnvloeden de "schimmel" tijdens de productie van kombucha. De theepaddenstoelen worden ook liefkozend Scobys genoemd. Engels Scoby staat voor Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Dus een cultuur van verschillende bacteriën en gisten. Deze leven in een gemeenschap en slagen erin om samen organische zuren en andere belangrijke ingrediënten te produceren.

Zijn er ongewenste bijwerkingen??

Net zoals elke ongepasteuriseerde kombucha een beetje anders is, reageert elke persoon anders op de kombuchadrank. Kortom, er zijn geen bekende risico's verbonden aan drinken. We raden aan om met één fles per dag te beginnen en daarna heel voorzichtig naar je lichaam te luisteren. Zo zie je elke dag snel hoeveel goed voor je is. Zwangere vrouwen en kleine kinderen moeten ons favoriete drankje echter vermijden. Tijdens de fermentatie wordt een minimaal percentage alcohol geproduceerd. Vergelijkbaar met sinaasappelsap. Daarnaast hebben mensen met histamine-intolerantie Vermijd gefermenteerd voedsel volledig.

Voor wie is Kombucha geschikt??

De theedrank is geschikt voor iedereen die een gezonde drank in zijn dagelijks leven wil integreren. Vooral mensen met darmproblemen en een zwak immuunsysteem kunnen hun lichaam ondersteunen met een dagelijkse dosis van de frisdrank en heilzame melkzuurbacteriën. Want een gezonde darm ondersteunt ook in hoge mate de natuurlijke afweer. De gefermenteerde theedrank is ook ideaal voor veganisten die hun voedingsvoorraad willen aanvullen. Zoals hierboven beschreven, moeten kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met histamine-intolerantie het vermijden.

 

ZUM SHOP

 

Hoe je je eigen thee zet met Kombucha!!

Met een beetje geduld kun je thuis eenvoudig je nieuwe favoriete drankje brouwen met je eigen wonderpaddenstoel met behulp van vier eenvoudige huismiddeltjes en onze Raw Original . Het enige wat je nodig hebt is zwarte thee, rietsuiker, water en zure ongepasteuriseerde kombucha. Een groot glas en iets om af te dekken en laat de magie beginnen. Je kunt niet wachten om je eigen Scoby te kweken. Hier vind je niet alleen kombucha-recepten, maar ook belangrijke tips en trucs om het thuis in het fermentatievat te maken! Kweek je eigen paddo!!

Veelgestelde vragen

Waarom is kombucha gezond??

Onze bottelingen bevatten tot 50% minder suiker dan conventionele frisdranken . Dankzij traditionele fermentatie zonder pasteurisatiemet de wonderpaddestoelelke fles bevat levende bacterie- en gistculturen. Tijdens de fermentatie worden ook verschillende andere ingrediënten geproduceerd. Het is aangetoond dat gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kombucha en waterkefir, de darmgezondheid ondersteunen.

Wanneer kombucha drinken??

Allereerst lest het de dorst zeer goed in elke situatie, vooral na het sporten. Daarnaast kan de verfrissende theedrank de spijsvertering ondersteunen na een zware en vette maaltijd. Het biedt een gezonde koffiesurrogaat met een laag suikergehalte. Het is ook perfect als gezond alcoholalternatief om te mengen met andere sappen of ingrediënten.

Voor wie is Kombucha bedoeld??

Voor iedereen die aandacht besteedt aan een gezonde voeding en op zoek is naar een verfrissend, heilzaam alternatief voor limonades. je lichaam wil ondersteunen met belangrijke voedingsstoffen via vocht. mensen met darmproblemen . Je kunt je darmen ondersteunen met gefermenteerde dranken. Voor veganisten, atleten en zelfs Paleo-supporters. Iedereen die geen zin heeft in industriële, overgesuikerde massaproducten en op zoek is naar een drankje met relatief weinig suiker.

Kombucha uit de supermarkt vs. zelf maken wat beter isr?

Met een beetje ruimte en geduld kan de theedrank ook thuis in kleine hoeveelheden worden gemaakt. Als fermentatie-beginner kunnen echter bij de eerste pogingen onbevredigende smaken ontstaan. De fermentatieomstandigheden zijn vaak niet zo hygiënisch en professioneel als in een echte fabriek. Wij fermenteren volgens een traditie die duizenden jaren oud is.Zonder onnodige pasteurisatie of filtering. Hierdoor blijven de vele belangrijke ingrediënten in leven. Er zijn echter ook fabrikanten waar er bijna geen leven meer in de fles zit. Deze producten hebben geen koeling nodig.

Is kombucha alkalisch of zuur??

Net als zure vruchten wordt kombucha op een alkalische manier door ons lichaam gemetaboliseerd. De zure smaak is een beetje misleidend. Onze zuurbalans kan dus positief beïnvloed worden met Hilfe van Kombucha. De meeste mensen hebben de neiging om zuur te zijn.

Hoeveel suiker zit er in kombucha?

Dit varieert eigenlijk afhankelijk van de productiemethode en het type batch. Veel kombuchafabrikanten gebruiken beduidend meer suiker dan wij. Ze geven de voorkeur aan de zoete, limonade-achtige smaak. We gebruiken zo veel suiker als nodig en zo min mogelijk. Een onnodig hoge hoeveelheid suiker is immers ook niet echt gezond. Dat is momenteel 3 gram per 100 ml. De zure toon is wat dominanter, maar nog steeds super verfrissend. Desalniettemin lijdt de groei van de kombucha-schimmel niet omdat de fermentatietijd in het fermentatievat gewoon wat langer is.

Hoeveel calorieën heeft kombucha??

De calorieën variëren afhankelijk van de ingrediënten en hoe de kombucha wordt gemaakt. In onze gevulde flessende caloriewaarden zijn relatief laag met 12 kcal per 100 ml in de drank. Hoe meer suiker, hoe meer calorieën aan het einde van het fermentatieproces. Na-toegevoegde sappen met een hoger suikergehalte kunnen ook het aantal calorieën verhogen.

Wat is een Scoby??

De theeschimmel of schimmel, gistschimmel wordt ook wel scoby genoemd. Engels voor symbiotische cultuur van bacteriën en gist. Dus eigenlijk helemaal geen schimmel, maar een kweek van verschillende bacteriën en gisten. Deze leven in een gemeenschap en slagen erin om samen organische zuren en andere belangrijke ingrediënten te produceren. De Scoby staat ook wel bekend als wonderpaddenstoel of gewoon als paddenstoel, kombucha-paddenstoel. Het wordt meestal op kamertemperatuur bewaard in een fermentatievat met batchvloeistof en indien nodig geactiveerd om de kombucha-drank te maken.

Voor welke thee moet ik als eerste kiezenGebruik aanpak met mijn wonderpaddestoel?

Je moet zwarte thee of groene thee gebruiken om thuis je eigen kombucha-drankje te bereiden. De thee moet zonder kunstmatige smaakstoffen zijn en idealiter van biologische kwaliteit. Anders is er geen garantie op succes voor uw kombucha-batch. Zo voelt de paddenstoel (kombucha-paddenstoel, scoby, wonderpaddenstoel) het meest comfortabel aan.

Hoeveel alcohol zit er in Kombucha Wat is het alcoholgehalte van Kombuchaa?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de duur en het type fermentatie ook van invloed zijn op het alcoholgehalte in kombucha. Het kan tot 3% alcohol bevatten. In feite is het meestal minder. Na 14 dagen fermentatie ligt het alcoholgehalte rond de 0,5 tot 1 procent. Vergelijkbaar met sinaasappelsap. Kombucha die niet gepasteuriseerd is en constant aan het gisten is, kan daarom variëren in alcoholgehalte.Volgens de Duitse levensmiddelenwetgeving kan een drank met maximaal 0,5% alcohol als alcoholvrij worden aangemerkt.n. 

Kombucha of kefir, dat is gezonder 

Waterkefir en melkkefir hebben een kortere fermentatietijd in het fermentatievat dan kombuchadranken. De gebruikte kefirkorrel is een soort klompje melkzuurbacteriën en gist.Daarom hebben melkkefir en waterkefir een significant hoger restsuikergehalte. De gemiddelde fermentatietijd voor waterkefir bij kamertemperatuur is slechts 1-2 dagen. Het drankje heeft natuurlijk een hogere succesgarantie als je het thuis zelf brouwt. Uiteindelijk maakt dit kefir echter minder aantrekkelijk dan kombucha, ondanks levende gistculturen. Kefir daarentegen heeft een lager cafeïnegehalte door het ontbreken van thee (zwarte thee).

Gebruik suiker met veel melasse of weinig melasse?

Het melassegehalte van natuurlijke suikersoorten, zoals ruwe rietsuiker, bruine suiker en hele rietsuiker, is hoger dan het melassegehalte van witte, geraffineerde industriesuiker. Melasse bevat waardevolle mineralen en sporenelementen. Deze zorgen ervoor dat de theeschimmel veel sneller kan groeien. Een hoog gehalte aan melasse in de suiker kan daarom helpen om sneller en effectiever te fermenteren en een hogere garantie op succes bij uw kombucha te hebben.

Welke basis heb ik nodig om mijn eigen kombucha te maken??

  1. start cultuur
  2. Kombucha Scoby
  3. thee/thee
  4. Katoenen doek als dekblad
  5. Sluitklem (rubber/ band)
  6. Gefilterd water
  7. suiker
  8. Glazen fermentatievat

 

ZUM SHOP

Danke für's Lesen!

Bedankt voor het lezen! Je kunt meer van mijn artikelen vinden van A, zoals Non-Alcoholic Kombucha Cocktails, tot Z, zoals Lemon- Ingwer Kombucha, op onze KOMBUCHERY Blog. Laten we samen meer leren over kombucha!
Merle door Kombuchery

Hinweis: Dieser Artikel ist ausschließlich für Informationszwecke bestimmt und nicht als professionelle Analyse, Beratung oder medizinische Auskunft zu verstehen, sondern enthält die persönliche Meinung des Autors, basierend auf recherchierter Fachliteratur und eigener Erfahrung zum Thema.

0 berichten

Een reactie achterlaten

Let op, berichten moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden